ANTİAGİNG VE BESLENME - WELNESS
Yıllar çok çabuk geçiyor.Zamana karşı yarış çok hızlı Çünkü yaşlanma doğumla başlayan ve ölümle biten bir hayat sürecidir. Ama doku ve organlarda asıl yıpranma büyüme ve gelişmenin tamamlandığı ergenlik çağından sonra başlar . Günümüzde, anti-aging yani “geriye yaşlanma” ve sağlığın korunması konusu son dönemde bir çok bilim adamının üzerinde uğraştığı konudur.Amaç yaşam süresini mümkün olduğu kadar uzatmak yüz yaşın üstüne çıkarmak ve yaşam kalitesini arttırmak.
Ülkemizde beslenme ve yaşam kalitesindeki değişikikler ile, 40 lı yaşlarda olan ortalama ömür 2000 ‘li yıllarda 69’ günümüzde 74 ve ustü olmuştur. Yapılan çalışmalarda erkeklerin daha kısa ( yaşam sartları alkol vb ) bir yaşam süresine sahip olduğu gösterilmektedir..Ancak günümüz şartlarında kadınlar için aynı durumun söz konusu olduğu yoğun ve stersli iş yaşantısı vb ortalama ömürleri olumsuz yönde etkildiğini göstermektedir.Yaşlanmanın önüne geçme şansı düşük ancak fiziksel yaşlanma önlenebilir Doğanın değişmez kanunu “İnsanlar doğar, büyür, yaşlanır ve ölürler“ kuralına müdahalede bulunmak imkansızdır. Ancak hedef mümkün olduğu kadar yavaşlatmak ve ve sağlıklı yaşam kalitesini arttırmaktır..
Bu nedenle anti-aging (yaşlılığa karşı) uygulamaları son yıllarda önemini arttırmaktadır .
ANTİ AGİNG'İN HEDEFİ
• Cilt dokusunu ve bağ dokusunu (bağlayıcı hücreleri )yenilemek ve güçlendirmek
• Yaşlanma sonucu oluşabilecek hastalıklara karşı erken tanı ve önlem almak
• Hormonal düzensizlikleri dengelemek
• Cinsel gücü ve sağlığı arttırmak
YETERLİ DENGELİ RENKLİ VE ÖLÇÜLÜ BESLENME ANTİ-AGİNG
Dengeli yeterli ölçülü ve renkli beslenme beslenmenin en önemli faydalarından biri de insülin metabolizmasına yaptığı katkıdır. .İnsülin hormonunun fazla salgılanması alınan alınan enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasına diyabet vb sağlık sorunlarına ve erken yaşlanmaya yol açar.
Ortalama ömrü uzun olan veya uzun yaşayan ege veya nadolu yada japonyadaki bireyler incelendiğinde İNSÜLİN DEĞERLERİNİ HIZLA YÜKSELTEN paketlenmiş raf ömrü uzatılmış rafine karbonhidrattan zengin gıdalar çocukluktan itibaren pek bulunmaz. Genelde kompleks karbonhidratlar ve doğal ortmalarında bulunan sebze meyve balık yumurta vb gıdalardır.
NEDEN ANTİ- AGİNG UYGULAMASI YAPILMALI ?
Sağlık en değerli hazine. Öncelikle sağlık ve sağlığı korumak beslenme hataları ve yaşam kalitesi ile ilgili hataları tespit edip ortalama ömre değer katmak için antiaging uygulamarı doktor ve diyetisyen eşliğinde yapılmalıdır.
ANTİ-AGİNG BESLENME
1- Posa açısından zengin beslenme
2- Antioksidan açısından zengin beslenme:Likopen( domates ) yeşil çay ,üzüm ,üzüm çekirdeği, kırmızı biber , vişne kuşburnu elma vb
3- Probiyotik beslenme ve yoğurt tüketimi
4- Posa içeriği 25-30 gr civarında beslenme
5- Su tüketimi
6- Omega 3 yönünden zengin beslenme
7- Beta karoten( havuç , muz kayısı vb) yönünden zengin beslenme
8- Cilt düşmanını gıdalardan ( alkol rafine gıdalar paketlenmiş ürünler sigara ) uzak durma
9- Egzersiz
Yönetilen stres ile antiaging açısından destek sağlar.
DETOKS NEDİR ?
DETOKS GEREKLİMİ ?
NE ZAMAN DETOKS YAPILILIR ?