Sitemizin Bu Bölümünde Sizlerden Gelen Muhtelif Sorular Ve Cevaplarına Yer Vermekteyiz
SORU : Ekmek yediğimde çok kilo alırmıyım? Erkan Y - Manisa
CEVAP : Hayır . Halk arasında yalnış inanışlardan biride ekmek yemek konusundadır.Yapılan yalnış zayıflaelif kolma programlarında da özellikle iyi bir karbonhidrat kaynağı olan ve özellikle kepek ile zenginleştirildiğinde lif oranı da artan bu önemli gıda maddesinden korkmamak gerekiyor.Her öğünde mutlaka ekmek veya ekmek yerine geçen bir besin maddesi bulunması gerekir.
SORU : Günlük beslenmemden sadece yağı çıkartarak kilo verebilirmiyim? Seçil R- İzmir Buca
CEVAP : Hayır. Besin öğelerinden karbonhidrat 4 kal protein 4 kal yağlar 9 kal enerji verir.Evet en çok enerji veren besin öğesi yağlardır.Ancak yağlarında günlük olarak önerilen miktarda tüketilmesi gerekmektedir.Eğer yeterli alınmaz ise yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanımı vb sorunlar ortaya çıkacaktır.Ayrıca yağdan tamamen fakir beslenme beraberinde diğer besin öğeleri miktarlarında artış getireceğinden zayıflama açısından olumlu sonuç vermiyecektir.
SORU : 3 Kilo vermek için ne tür bir yol izlemeliyim? Damla İ- İzmir Karşıyaka
CEVAP : Sağlıklı kilo vermek ve beslenme alışkanlığı kazanarak verdiğiniz kiloları korumak istiyorsanız ,bütün dünyada olduğu gibi beslenme uzmanına danışmalısınız .Danışmanlık hizmeti alacağınız beslenme uzmanınızın veya diyetisyeninizin isteyeceği çeşitli biyokimyasal testler çizeceğiniz yolun haritasını ortaya çıkartacaktır.Ancak aşırı şişman veya kronik bir hastalığı olan bireylerin bir endokrin uzmanına görünüp ondan sonra diyetisyen veya beslenme uzmanına gelmeleri yararlı olacaktır.
Unutmayın ,sağlıklı beslenmeyi öğrenmek davranışları değiştirmek ile .Sağlıklı beslenme hastalıklar oluşmadan önce bireylerin yaşam boyu kazanmaları gereken sağlık hizmetinin temelidir.Yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur.
SORU : Yağların çeşidi sağlığımız açısından önem taşır mı? Melis U Kuşadası-Aydın
CEVAP : yağlar kendi aralarında doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak iki gruba ayrılırlar.Tereyağı ve margarinler doymuş yağlar arasında yer alır. Margarinler içerdikleri trans yağ asitleri nedeniyle kalp hastalıkları oluşumunu harekete geçirirler . Bunun yanısıra tereyağların hem kolesterol hem de doymuş yağ asidi içermeleri kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Kalp sağlığı açısından özellikle doymamaış yağ içeriği yüksek olan sıvıyağlar ve özellikle zeytinyağı , fındıkyağı vb uygun ölçülerde tercih edlimelidir.Yağlar hangi gruba dahil olursa olsun fazla alındığında şişmanlık,kalp damar hastalıkları, prostat kanseri vb hastalıklara sebep olur
SORU : Öğünlerlerden önce veya öğünlerden sonra su içmek fayda sağlar mı ?Birgül K Şişli-İstanbul
CEVAP : Evet. Midede doygunluk hissinin oluşması ve sindirime yardımcı olması açısından oldukça büyük yarar sağlar.
SORU : Ergojenik yardımlar adı altında piyasada satılan ürünler zayıflama açısından yardımcı olurmu? Sibel Y- Hollanda
CEVAP : Spor salonlarında veya çeşitli marketlerde satılan bu tip ürünler kilo vermek açısından fayda sağlamaz.Aksine çeşitli yan etkiler ortaya çıkartabilir.Gelişigüzel bir uzmana danışmadan bu tip ürünleri kullanmayın
SORU : Zayıflama programı uygularken multivitamin tabletleri kullanmalımıyız? Berrin K - Kırklareli
CEVAP : Hayır. Gelişigüzel ve kontrolsüz olarak kullanılan bu tip ürünler sağlık açısından sorun yaratabilir.Bu nedenle eğer dengeli ve yeterli beslenme programı uygulanıyorsa bir vitamin takviyesine gerek yoktur.
SORU : Yeterli ve dengeli beslenmek için günde kaç öğün beslenmeliyiz? Tuncer Ö - İstanbul
CEVAP : İster kilo vermek ister kilo kontrolünü sağlamak amaçlı olsun yaşam kalitesini arttırmak için sık ve az miktarda beslenmek gerekmektedir.Özellikle 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün şeklindeki beslenme planı en uygun olan yöntemdir.
SORU : Bel ölçüsü şişmanlık veya zayıflık için belirleyici bir unsurmudur? Deniz Ç- Gaziosmanpaşa İstanbul
CEVAP : Yetişkin kadınlarda 88 cm,erkeklerde ise 102 cm kalp hastalıklarından korunmak açısından oldukça önemli bir antropometrik bir ölçümdür.Özellikle abdomina(karın bölgesinde artan yağlanma)l obezite kalp hastalıkları açısından riski belirlemede bir unsurdur.
SORU : Seçil Ö Tekirdağ Çorlu
Mart ayından beri zor olmayan dengeli bir beslenme sürdürüyorum 64 ten 57 ye düştüm. Çok yavaş yavaş veriyorum ama şuan daha da yavaşladı nerdeyse 3 haftadır 57 de kaldım çok fazla ve hızlı olmasını istemiyorum ama 54 de kadar inseydi iyi olurdu. Sürekli yediğim şeylerden sıkıldım birde kış geliyor kışın daha çok veremiycemden yada alırmıyım diye korkuyorum spor yapamıyorum masa başında çalışıyorum. akupunktur düşünmelimiyim, spora gitmelimiyim yada ne yapmalıyım. Bir cevap alabilirsem çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
CEVAP : Bize gönderdiğiniz veriler doğrultusunda BKI:22.2 ve normal sağlıklı sınırlar içerisinde.Yapmanız gereken doğru beslenme davranışları ile kilonuzu korumak .Akupuntur doğru beslenme davranışı kazandırmadığı için size yardımcı olmayacağını düşünüyoruz.Eğer masa başı işiniz var ise öğlen arasında akşam üzeri vb satlerde 30 dk yürüyüş veya dans ile bu egzersizi hayatınıza haftada 3-4 gün olarak yerleştirebilirsiniz.Mutlaka güne kahvaltı ile başlayın,8-10 bardak su içmeye gayret edin, ve günde 5-6 öğün tüketerek kilonuzu koruyabilirsinz.
SORU : Esra A- Çankaya Ankara
Kilom ile ilgili çok fazla bir şikayetim olmamakla birlikte, ailesel öykümden dolayı sürekli dikkat etmem gerektiğini düşünüyorum. Kilo almaya çok elverişli bir yapım var. Benim sorunum ise karbonhidratlar ile iligili. Tatlıyı çok seviyorum. Özellikle sabahları bal, reçel, öğün aralarında kek, pasta, çikulataya dayanamıyorum. Kendimi sürekli frenliyorum ama buda beni mutsuz ediyor açıkcası. Haftalık yada günlük olarak bu ihtiyacımı nasıl dengeleyebilirim?? Nefsimi köreltmek için ne kadar yemeli ve daha sonrasında nasıl telafi etmeliyimr? Yoksa hiç yenmemelimidir?? Bu konuda yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar...
CEVAP : Bize gönderdiğiniz veriler doğrultusunda BKI :19.1 yani zayıflık sınırında .Günlük beslenme düzenini ve doğru beslenme davranışlarını oturtmanız sizin için oldukça önemli.Tatlı gıdalara olan düşkünlüğünüz kan şekerinizle ilgili olabilir.Öncelikle AKŞ ve TKŞ ölçümlerinizi yaptırmanız ve adet düzensizlikleriniz mevcut ise bu düzensizlikleri dr kontrolüzde değelendirmeniz gerekebilir.Bunun dışında eğer uzun süre açlıklar yaşıyor ve düzensiz besleniyorsanız bahsettiğiniz şikayetler ortaya çıkabilir.Bu konuda tavsiyemiz mutlaka 2-3 saatte bir düzenli ve kanşkerinizi yavaş yükeselten gıdalar ile beslenmeniz olacaktır. ( Eğer kan şekeri ve diğer biyokimyasal testlerinizi bildirirseniz tekrar yorum yapabiliriz)
SORU : Zehra K Merkez -Çankırı
İyi çalışmalar.bir çocuk sahibiyim kilom orantlımı.ben sağlıklı birşekilde 4 kilo vermek istiyorum bana ne önerirsiniz.nasıl bir diyet yapmalıyım.teşekkür ederim.2 yaşındaki çocuğum beslenmesi için ne öneririrsiniz
CEVAP : Öncelikle güne kahvaltı ile başlayıp günde 5-6 öğün gıda tüketmeye çalışın Eğer bulunduğunuz il veya ilçede bir meslektaşımız var ise beslenme danışmanlığı alabilir ve kan testlerinize göre reçetenizi düzenletebirisiniz Bunun dışında her gü n 8-10 bardak su içerek ve 30 dk yürüyüş yaparak kilo verebilirsiniz.
Kızınız için mutlaka siz yetişkinler ile aynı sofrada yemek yemesizi sağlayın.Her gün kahvaltı yapmasına destek olun ve hazır gıdalardan uzak tutun.Eğer kansızlığı yok ise süt ve yoğurt tüketimine dikkat edin.Mevsiminde ki meyve ve sebzeleri taze olarak ve yemeklerde pişmiş olarak tükettirebilrsiniz.Abur cubur tabir ettiğimiz ürünlerden ve fast food yiyeceklerden sakının.
SORU : Can C - Ankara
Ben 100kg civarında 1.85cm boyundayım .sağlıklı bir yaşamım var
32 yaşındayım ancak kilomun fazla olması beni rahatsız ediyor ,kilo veriyorum tekrar alıyorum ideal kiloma gelebilmek için bana aylık bir yemek çizelgesi konusunda yardımcı olursanız müteşekkir olurum.
CEVAP : Bize gönderdiğiniz veriler doğrultusunda BKI :29.2 .Yaşınızıda dikkate alırsak mutlaka bulunduğunuz il/ilçede BİR BESLENME VE DİYET UZMANINA danışarak beslenme öykünüzün yanısıra antropemetrik ölçümleriniz yapılarak kan testelriniz istenir ve bu testlerinizin sonucunda bir beslenme programı uygularsanız çok daha sağlıklı olur.Bu aşamaya gelinceye kadar mutlaka her gün kahvaltı yapın , 8-10 bardak su için,ve her gün 30 dk yürüyüş yapmaya gayret edin.
SORU : İldem Y Kadıköy -İstanbul
Şengül Hnm.,
Siteniz çok kullanışlı ve yararlı olmuş.Başarılarınızın ve çalışmalarınızın devamını dilerim
Ben 9 haftalık hamileyim. Günde 3 porsiyon meyve yemem gerektiğini biliyorum.Ancak benim meyve ile pek aram iyi değil. Taze mevsim meyveleri yerine doğal yöntemlerle kurutulmuş meyveleri yesem yerini tutar mı ?
Teşekkür ederim
CEVAP : Evet kuru meyvelerdeki ,besin değerleri sizin hamilelikte ihtiyacınız olan ,bütün öğeleri kapsamaktadır.
Düşünce ve önerileriniz için teşekkür ederiz
SORU : Fehime Avcı Antalya
2-3 kılo arasında kilo vermek ıstıyorum, nasıl bır dıyet
yapmalıyım ve kilomu korumak için ne yapmam gerekir?
şimdiden çok teşekkür ederim
saygılarımla
fehime avcı
CEVAP : Günde 5-6 öğün yiyecek tüketerek ,6-10 bardak su içerek ,ve güne kahvaltı ile başlayarak vücudunuzdaki kas yağ dengesini korur ve 30 dk yürüyüş veya dans ile kas kitleniz arttırıp deformasyonu pratik olarak engellersiniz.Eğer hareket yakalyamaz iseniz yağ oranınız ve dformasyonunuz artar.
sn.diyetinfo çalışanları,
açıkçası cevap geleceğinden emin değildim, çünki birkaç kez başka sayfalara sorunumu dile getirdim fakat kesinkikle cevap alamadım.
tüm diyetinfo çalışanlarına teşekkür ederim.
sevgiyle kalın,
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis ornare nunc mi, eu sollicitudin diam ultrices id. Fusce in urna diam. Proin eu erat diam. Etiam lacinia vitae turpis vitae pulvinar. Nullam et tincidunt ante. Morbi ac consequat arcu. Maecenas id lectus porta, consequat est ac, maximus ante. Donec tempor fermentum enim, sed maximus velit. Fusce ut diam a magna vulputate porta a at magna. Donec eros eros, ultricies at suscipit eu, sodales nec nisl.