Sevgili Anneler
Hamilelik gibi çok özel bir dönemi geride bıraktınız.Vücudunuzda ; hormonal , duygusal ve bebeğin sağlıklı büyümesi ile ortaya çıkan birtakım değişimler oldu.Bu değişimler sizin için çok güzel bir anlam taşıdı. Bebeğiniz sağlıkla dünyaya geldi.Bedeniniz emzirme dönemine hazırlandı ve sağlıkla ve keyifle bu güzel dönemi de geçireceksiniz Öncelikle doğumdan sonra , hastane den çıkmadan önce hemşireleriniz veya doktorunuzdan emzirme tekniklerini iyi öğrenmeye çalışın. Eğer sorun yaşayacağınızdan korkuyorsanız tekrar destek alın.
Hamilelik ve emzirme döneni için belki çeşitli seminerler eğitimler aldınız ve sosyal medyadan videolar izlediniz. Ancak hala kaygı duyuyor olabilirsiniz. İster normal isterseniz sezaryan ile doğum yapmış olun kaygı duymadan emzirme dönemi geçirmek çok önemlidir. Panik yapmayın ve sakin olun. Eve çıktığınız ilk andan itibaren ;Ne yapacağım şimdi , ya sütüm gelmezse ya bebeğim emmez ise vb kaygılardan uzaklaşarak hareket etmeye çalışın.
Öncelikle sevgi ile yaklaşım aranızdaki bağı ve oksitosin hormonunu süt salınımını olumlu etkiler ve bebek emme sürecini iyi tamamlar..
1-Emzirirken doğru emzirme tekniklerini hatırlayın , bebeğinizin ve sizin rahat emzirme pozisyonunuzu bulun ve bebeğinizi bu şeklide emzirmeye çalışın.
2 -Bebeğim uyuyor ,ağlamıyor diye beklemeyin. Eğer parmağınız ile yanağına dokunduğunuzda ağzını açıyor , kendi parmaklarını emmeye çalışıyor veya aranıyor ise emzirmeye çalışın .
3- Doğumdan sonra saat başı emzirme söz konusu olabilir paniklemeyin.
4- Ağlarken emzirmeyin hava yutacağı için gaz sorunu yaşayabilir
5- Bebeğim memede çok aza kalıyor diye kaygı duymayın.Çünkü bebeğiniz ilk birkaç dakikada sütünüzün büyük bir kısmını emer .
6- Bebeğinizi arkadaşınızın, akrabanızın bebekleri ile kıyaslamayın.
7-Çocuk doktorunuz tarafından kilo artışı sağlıklı ve gelişimi normal olarak değerlendiriliyorsa bebeğinize sütünüz yetiyor anlamına gelir.çok emmiyor çabuk uyuyor doymuyor kaygısından uzaklaşmanıza yardımcı olur.
8-Bebeklerin ilk aylarda emme şekilleri farklılık gösterebilir. Yeterki siz emme sürecini sabır ve sakinlikle tamamlayın.
9-Bebeğiniz emzirirken hızlı emmeye çalıştığında hava yutuyorsa mutlaka gazını çıkartın.
10- Mutlaka sütünüzün kalitesi için beslenmenize dikkat edin.
11- Bebeğinizle aynı tabaktan beslendiğinizi unutmayın.Siz ne yerseniz bebeğiniz onu yer.Çünkü yediklerinizin besinsel özellikleri sütünüzle bebeğinize geçer.BEBEĞİNİZ ÇOK GAZ SORUNU YAŞIYORSA ÖNCE YEDİKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN.
12-Çeşitli sağlık sorunları yaşadığınızda veya ilaç kullandığınızda emzirmeyi kesmeyin.Bu konuyu çocuk doktoru veya tedavinize destek sağlayan doktorunuzla konuşun.
13- Tamamlayıcı gıdaya geçmek için acele etmeyin. Mutlaka çocuk doktorunuzun veya diyetisyeninizin önerileri ile tamamlayıcı gıdaya geçiş yapın.
14- Sütüm olsun diyerek emzirme döneminde aşır tatlı veya bol enerjili benzeri gıdaları tüketmekten uzak durun.Bol enerjili ve rafine karbonhidratlı gıda tüketimi süt verimini arttırmaz. Aksine sizin daha fazla kilo almanıza neden olur. Aldığınız kilolar psikolojik olarak etkiler emzirme döneminde sorun yaşamanıza sebep olablir.